7 ZNAKOVA DA VAM JE TIJELO PUNO OTROVA: Provjerite u kakvom ste stanju

Home / Zdravlje / 7 ZNAKOVA DA VAM JE TIJELO PUNO OTROVA: Provjerite u kakvom ste stanju

Ne ignorišite znakove upozorenja koje vam telo šalje! U slučaju da je prepuno otrovnih materija iz vode, vazduha, hrane, pića, cigareta, lijekova itd., ono će da počne da “vrišti” jer je koncentracija prevelika i ne može više dovoljno brzo da ih filtrira. Tada je krajnje vrijeme da nešto preduzmete i pomognete mu – ako ne želite da vam se zdravstveno stanje zakomplikuje.

Osim toga, ako pročistite organizam od toksina, osjećaćete se bolje i imaćete više energije, a to je itekako važno za dobar kvalitet života. Sve to vodi i ljepšem izgledu. I ne zaboravite, toksini u tijelo ulaze i kroz kožu nakon korišćenja raznih kozmetičkih proizvoda, na primjer – krema, losiona za tijelo, parfema…

Obratite pažnju na ovih sedam upozorenja:

1. Hroničan umor

Normalno je da se tokom dana, posebno radnog, čovjek osjeća umorno. Ali, ako nikako ne možete da se odmorite i stalno ste umorni, čak i nakon jutarnjeg buđenja, tada nešto nije u redu. Ponekad može da se radi o nedostatku gvožđa (posebno kod žena) koji je zadužen za prenos kiseonika po tijelu. Međutim, to se vrlo često događa i zbog pretpranosti organizma otrovnim materijama.

2. Nestabilna kilaža

Ako pokušavate da izgubite kilograme upornim vježbanjem i pravilnom ishranom, a rezultata nema, lako je moguće da se radi o prezasićenosti tijela otrovnim materijama. Kao i kod stalnog umora, i u ovom slučaju toksini mogu da ometaju pravilan hormonalni rad.

3. Zadah

Čak i uz pravilnu oralnu higijenu loš zadah ne nestaje. To je znak da nešto u tijelu ne radi kako treba, može da bude povezano i s probavnim problemima, ali i da ukazuje na to da se jetra bori kako bi očistila vaše tijelo od otrova.

4. Zatvor

To je nešto što ne želite da imate u svom životu jer može da uzrokuje želudačne tegobe, glavobolje, bolove i osjećaj umora. To se događa i u slučaju ako je organizam prezasićen toksinima jer tada ne može adekvatno da vari hranu koja ulazi u tijelo.

5. Osjetljivost na mirise

Ako intenzivno reagujete na mirise poput parfema i sličnog, moguće je da vam tijelo poručuje da ste postali preterano osjetljivi na hemikalije. To je znak da je otrova u tijelu previše i ono ne želi da dodatne količine ulaze u njega. Neki od znakova osjetljivosti na mirise su mučnina i glavobolja, nakon što udahnete sitne čestice.

6. Bolovi u mišićima

Toksini nepovoljno utiču na mišiće i zglobove, pa ako niste vježbali ili nekako drugačije se fizički opteretili, a bole vas mišići, to je znak da tijelu treba čišćenje od otrova. Veća vjerovatnoća za to je ako vas mišići bez razloga bole redovno.

7. Kožne reakcije

Da li akne bujaju na vašem licu? To može da bude znak da je tijelo preopterećeno toksinima koji u njega dolaze iz hrane ili iz proizvoda za negu kože. Takođe, na isto može da ukazuje pojava osipa, natečenosti očiju, ekcem ili psorijaza.

Kako da pomognete sebi

Za početak, izbacite iz ishrane što više nezdravih namirnica i jedite više voća i povrća, žitarica, odnosno namirnica za koje znate da su organski uzgojene – bez dodatka hemikalija. Pijte puno vode jer ona ispire tijelo od otrova i popijte svaki dan probiotički jogurt jer sadrži tzv. dobre bakterije koje su odlične za zdravu probavu.

Kod kozmetike pripazite šta kupujete i pokušajte da koristite onu s najmanje hemikalija u sebi, prirodno napravljenu. Kreme, šampone itd. možete da napravite i sami. Naviknite se da svaki dan vježbate barem pola sata jer to podstiče cirkulaciju i pojačano izbacivanje toksina iz organizma.

Izvor: haber.ba